Aspartam – akty oskarżenia i ułaskawienia pod adresem popularnego słodzika

Aspartam – akty oskarżenia i ułaskawienia pod adresem popularnego słodzika

Nie sposób przejść obojętnie wokół doniesień o szkodliwości aspartamu, ale i trudno  oprzeć się pokusie wymiany tuczącego cukru na niskokaloryczny słodzik. Aspartam jest bowiem obietnicą szansy na zadbanie o figurę bez pozbawiania się przyjemności picia słodkiej kawy i smakowania lekkich deserów!
Czy rzeczywiście aspartam może być sprzymierzeńcem w przestrzeganiu zasad zdrowego żywienia? I czy na pewno nie grożą nam skutki uboczne spożywania tej sztucznej substancji?

Stawianie takich pytań wywołuje fakt, że aspartam jest regularnie dostępny w postaci niezależnego słodzika, ale i pod postacią produktów spożywczych light lub instant – jako dodatek smakowy w ich składzie, zamiennik cukru. Trafił tam już w latach 80-tych XX wieku, kilkanaście lat po przypadkowym odkryciu tej sztucznej substancji słodzącej przez amerykańskiego chemika Jamesa Schlattera, który poszukiwał leku na wrzody żołądka. Udało mu się jednak wytworzyć biały, krystaliczny proszek zawierający kwas asparginowy i fenyloalaninę, który wkrótce stał się podstawowym substytutem sacharozy. I chociaż aspartam został już poddany setkom analiz toksykologicznych, to jednak jego działanie na organizm ludzki wciąż nie jest jednoznacznie stwierdzone i nadal jest obiektem ciągłej kontroli niezależnych ośrodków badawczych. Tymczasem, wprost z banerów reklamowych, zachęca się nas do spożycia tych wszystkich napojów owocowych, galaretek, lodów, słodyczy, ale także konserw rybnych, wędlin czy piw smakowych, które mają w swoim składzie aspartam. Jak, mimo wciąż obecnych wątpliwości wobec wpływu aspartamu na zdrowie, jest on dopuszczony do handlu?

Aspartam na półkach sklepowych

Aspartam wkroczył na rynek za sprawą koncernów spożywczych. Dzięki niemu mogły bowiem obniżyć koszty produkcji i zwiększyć atrakcyjność smaku swoich wyrobów (aspartam jest bowiem niemal dwustukrotnie słodszy cukru) i uniezależnić się od dostawców sacharozy. Nie bez znaczenia był fakt, że w produkcji opartej na cukrze trzeba było liczyć się z możliwymi stratami spowodowanymi wahaniami pogody, od której zależały plony buraka i trzciny, z których pozyskiwany był cukier. W przypadku klęsk żywiołowych podaż cukru spadała, a jego cena rosła. Tym samym wzrastał koszt wytworzenia żywności z zawartością cukru, a zyski producentów malały z powodu coraz słabszej sprzedaży zbyt drogich produktów.
Aspartam to zmienił.

Aspartam – potrach hipochondryków

Ponieważ szybko stał się łatwo dostępny i coraz częściej obecny w jedzeniu, a przy tym świetnie uzupełniał kuchnię fit, to jego spożycie rosło. Kiedy zjawisko przybiera taką skalę obecności w żywieniowej codzienności, nic dziwnego, że wzbudza zainteresowanie pod kątem naszego zdrowia. Wykluczające się opinie ekspertów na temat skutków ubocznych  działania aspartamu sprawiły, że narosło wokół niego wiele mitów. Podejrzewano go nawet o powodowanie: apatii, bólów i zawrotów głowy, kołatania serca, utraty pamięci, halucynacji, depresji, niedorozwoju umysłowego, a nawet nowotworów mózgu. Posądzano o stwardnienie rozsiane i problemy z widzeniem. Przestrzegano przed żuciem gumy i spożywaniem dietetycznych napojów i deserów, kawy rozpuszczalnej i keczupu, bo są to produkty najczęściej dosładzane aspartamem.

Na tropie chorób neurodegeneracyjnych

Krążyły nawet anegdoty o zwiększonym ryzyku rozwoju choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona wskutek spożywania aspartamu. Legenda słodzika przerosła The National Parkinson Foundation i fundacja w końcu wydała oświadczenie, w którym zdementowała krążącą plotkę wskazując, że nie ma żadnych dowodów na istnienie przyczynowo-skutkowej relacji pomiędzy spożyciem aspartamu a ryzykiem rozwoju wymienionych powyżej chorób.

Jedynym potwierdzonym przeciwskazaniem do zażywania aspartamu jest mutacja genetyczna o nazwie fenyloketonuria. Polega na tym, ze osoby z tą przypadłością
nie wytwarzają enzymu rozkładającego fenyloalaninę; w efekcie fenyloalanina odkłada się w ich organizmach i może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego. W Polsce i innych krajach rozwiniętych wszystkie noworodki już w pierwszym lub drugim dniu po porodzie, mają przebadaną krew (pobraną z pięty) pod kątem fenyloketonurii. Nie ma więc w zasadzie niebezpieczeństwa, że ktoś cierpi na fenyloketonurię i jest tego nieświadomy.

Wyniki analiz, przeprowadzonych w laboratoriach organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, obalają fałszywe potoczne oskarżenia pod adresem aspartamu. Osobnego wyjaśnienia wymagały kwestie, które były zgłaszane przez środowiska akademickie z wydziałów biotechnologii. W wielu uniwersyteckich badaniach pojawiały się przesłanki, by sądzić, że aspartam jest neurotoksyną zaburzająca syntezę białek i wpływającą na połączenia synaptyczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Agencja ds. Żywności i Leków udowodniły jednak, że badania te nie były miarodajne, bo były przeprowadzone jedynie na szczurach. Zwierzętom tym w trakcie eksperymentu podano dawkę aspartamu, która przekraczała dopuszczalną wielkość kilkaset razy. Na podobnej zasadzie można by wysnuć teorię o szkodliwości spożywania cukru. Wystarczy podać go zwierzętom lub ludziom w mocno zawyżonej ilości.

Środki ostrożności w konsumpcji aspartamu

To, na co rzeczywiście należy zwracać uwagę, by sobie aspartamem nie zaszkodzić, to obostrzenie, że nie należy go długotrwale przechowywać i bezwględnie nie wolno go podgrzewać. Aspartam nie nadaje się nie tylko do pieczenia, gotowania czy pasteryzacji, ale także do słodzenia kawy czy herbaty – nie dość, ze wówczas zmienia smak na gorzki, to jeszcze ulega rozpadowi na metanol, który w dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego, a nawet do utraty wzroku. A całkiem sporo wytwarza się go właśnie podczas obróbki termicznej, dlatego zakaz podgrzewania obejmuje także klauzulę dodawania aspartamu do gotowych gorących dań – należy poczekać, aż ostygną.

Zalecana ostrożność w celu uniknięcia wytrącania się metanolu z aspartamu nie ma w sobie nic z przesady. Można bagatelizować jego wpływ na zdrowie, powołując się na występowanie tego związku w sokach owocowych czy alkoholach, ale jednak w naturalnym pożywieniu zawsze współwystępują z nim wyższe stężenia etanolu, który działa jak antidotum dla toksyczności metanolu. W przypadku spożywania podgrzanego aspartamu krew absorbuje metanol w nim zawarty mniej więcej na poziomie 56mg tego związku (tyle pochodzi z 1 litra słodzonego aspartamem napoju), podczas gdy Agencja Ochrony Środowiska (Environmental Protection Agency) ustanowiła bezpieczny poziom dziennego przyjmowania metanolu jako 7,8mg. Zatem forma spożycia aspartamu ma decydujące znaczenie dla naszego zdrowia. Świadomość zagrożenia i właściwego postępowania jest nieoceniona. EFSA pokłada nadzieję w ludzkiej wiedzy i rozsądku, szacując w swojej ocenie ryzyka powikłań, że „ aspartam nie stanowi zagrożenia przy obecnym poziomie narażenia”.

Sekret słodkiego smaku aspartamu

Kiedy znamy już techniki prewencji przed groźnymi skutkami spożycia aspartamu, a powód do obaw zostaje zażegnany, pojawia się kolejne zagrożenie do zweryfikowania. Tak ma się sprawa z sukralozą – toksyczną substancją, którą wykryto w składzie aspartamu. To jej aspartam zawdzięcza swoją słodycz, bo jest niemal 600 razy słodsza od cukru. Jako że zawiera atomy chloru, nie jest przyswajalna – metabolizuje się zaledwie w 20%, reszta zostaje wydalona. Dlaczego zatem wzbudza takie obawy?

Sukraloza rozkada się na dwa szkodliwe dla organizmu związki (chloroglukoza i chlorofruktoza). Zespół naukowców z North Carolina State University i National Institutes of Health pod kierownictwem dr Susan S. Schiffman i dr Kristiny Rother postanowił zbadać, jaki wpływ na ludzki organizm ma jej stosowanie. Badania, przeprowadzone na modelu mysim, przyniosły alarmujące wyniki.

Otóż długotrwałe spożywanie substancji sprawia, że w przewodzie pokarmowym następuje wzrost poziomu cytochromu P450 – enzymu istotnego w metabolizmie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zaburza on jednocześnie naturalną florę bakteryjną i przyczynia się do namnażania patogenów i uszkodzenia nabłonka jelita.

Według naukowców nawet ta śladowa ilość sukralozy w aspartamie, dopuszczona przecież do użytku przez regulacje rządowe UE i USA, posiada wiele cech wspólnych z innymi związkami chloroorganicznymi, jak pestycydy, substancje lecznicze czy nawet chemikalia przemysłowe.

Aspartam w normie! – czyli dopuszczalne dawki słodzika

Jak sprawę komentuje EFSA? Podobnie, jak w przypadku debaty wokół metanolu, wytwarzającego się w procesie metabolizmu aspartamu. Oficjalne stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uznaje aspartam i jego metabolity za bezpieczne w określonych dawkach, dopuszczalnych do użycia w przemyśle spożywczym. Wynoszą one do 40 mg na 1 kg masy ciała, co oznacza dla dorosłego mężczyzny około 3 g. Żeby dostarczyć 1g aspartamu należy wypić od 4 do 10 litrów napojów słodzących aspartamem. Dla osoby ważącej 70kg to ten limit 3 gramów aspartamu dziennie oznacza wypicie od 12 do 30 litrów słodzonego napoju!
Wydaje się więc, że EFSA słusznie zakłada, że ryzyko narażenia na spożycie takich ilości aspartamu, z którego mogłoby wynikać zatrucie, nie dotyczy przeciętnej formuły odżywiania statystycznego konsumenta.

Aspartam na straży wagi?

Po aspartam sięgają najczęściej osoby borykające się z nadwagą lub chcące schudnąć. Zastąpienie cukru aspartamem to dobry krok, ponieważ produkt ten charakteryzuje się praktycznie zerową kalorycznością. Z tego też powodu jest polecany diabetykom. W przeciwieństwie do cukru, spożywanie aspartamu nie wiąże się z koniecznością produkcji insuliny przez organizm.
Zaobserwowano jednak pewną zależność, która może przeczyć takiemu odgórnemu założeniu, że skoro produkt ma wartość kaloryczną bliską zeru, a przy tym nie powoduje wyrzutu insuliny, to znaczy, że pomaga w odchudzaniu.

Zespół naukowców z amerykańskiej uczelni Purdue University, pod kierownictwem dr Susan E. Swithers, opublikował w piśmieTrends in Endocrinology & Metabolism wyniki własnych badań, przeprowadzonych na modelu mysim i szczurzym. Raport dokumentuje, jak zwierzęta te po długim spożywaniu słodzika wykazują wyraźne zaburzenia w fizjologicznej odpowiedzi na smak słodki – nie wystarcza im już woda z cukrem, dążą do pochłaniania coraz większych porcji jedzenia bądź szukają pokarmu najbardziej kalorycznego.

Co to oznacza dla przeciętnego zjadacza aspartamu?
Przy częstym spożyciu mogą przyzwyczajać do słodkiego smaku i tym samym kształtować nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Stałe stosowanie aspartamu niemal w każdym posiłku lub napoju może dać dokładnie takie same skutki, jak picie dużych ilości napojów i jedzenie potraw słodzonych cukrem: napędza apetyt, powoduje rozdrażnienie, które rozładowujemy kolejną porcją czegoś słodkiego. Syntetyczny słodzik, jakim jest aspartam, jest świetną alternatywą dla cukru, kiedy chcemy stopniowo wprowadzić na stałe nowe, dobre nawyki żywieniowe. Można skorzystać z jego dobrodziejstw na zasadzie analogicznej do rzucania palenia metodą stopniowego ograniaczania podaży nikotyny (np. w specjalnych plastrach, zawierających wyliczone ilości nikotyny).  Podobne redukowanie ilości cukru w diecie za pomocą aspartamu ma prowadzić do wyregulowania łaknienia na słodki smak. Mądre używanie aspartamu na pewno wesprze proces odchudzania.

Źródła:

http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,slodzik-nie-taki-slodki,artykul,1693449.html

http://www.mjakmama24.pl/ciaza/dieta-w-ciazy/aspartam-czy-w-ciazy-mozna-uzywac-slodzika,540_5506.html

https://potreningu.pl/articles/2491/piec-mitow-na-temat-aspartamu

Poprzedni Najlepsze Medical SPA w Polsce wybrane!
Następny Coś Cię bierze? Poznaj nasze naturalne sposoby na przeziębienie

Może to Ci się spodoba

Zdrowie 1 Komentarz

Skąd wzięła się u mnie bezsenność?

Oddzielenie sypialni od czynności wykonywanych w życiu codziennym to istotna kwestia, której warto się nauczyć. Dzięki temu bezsenność będzie miała marne szanse, aby się pojawić. Co więcej, dołączając do tego

Zdrowie 0 Komentarz

Zdrowa skóra i środowisko: Wartości stosowania kosmetyków naturalnych

W obliczu rosnącej świadomości zdrowotnej i ekologicznej, kosmetyki naturalne zdobywają uznanie na całym świecie. Są one nie tylko odpowiedzią na potrzeby osób szukających bezpiecznej i delikatnej pielęgnacji, ale również odzwierciedleniem

10 pomysłów na praktyczny prezent od Mikołaja

Założenie, że prezent świąteczny ma sprawić przyjemność, jest czymś oczywistym. Jednak co w sytuacji, gdy przy okazji będzie uczył bądź też zadba o zdrowie? Pozornie pomysł wydaje się mało realny,

Zdrowie 0 Komentarz

Co się dzieje w organizmie po rzuceniu palenia?

Trudno jest zerwać z jakimkolwiek nałogiem, a papierosy uzależniają szczególnie łatwo. Korzyści z rzucenia palenia są finansowe, społeczne, estetyczne, lecz przede wszystkim zdrowotne. Jak wygląda reakcja ludzkiego ciała po ostatnim

Zdrowie 2 komentarze

Hemoroidy – przyczyny i objawy, jak wyglądają? Leczenie

Obecnie zaliczane są do chorób cywilizacyjnych. Natomiast z uwagi na objawy i część ciała, są na tyle wstydliwymi dolegliwościami, że często pacjenci trafiają do lekarza w naprawdę zaawansowanym stadium choroby.

Zdrowie 2 komentarze

Profesjonalne zabiegi wybielania zębów

Jeśli chodzi o przygotowywane obecnie zabiegi dentystyczne znajdziemy wiele ciekawych propozycji, na które na pewno będzie warto zwrócić uwagę. Rynek ma się na tym polu bardzo dobrze i dentyści nie

Zdrowie 0 Komentarz

Jak prawidłowo wykonać nebulizację?

Nebulizacja stanowi jedną z form inhalacji. Przy pomocy specjalnego aparatu (nebulizatora) podawane są leki w postaci mgiełki lub aerozolu. Prawidłowe wykonanie nebulizacji jest o tyle ważne, że wpływa na odpowiednią

Zdrowie 0 Komentarz

Czym jest zgaga i co ją powoduje?

Najczęściej opisywana jest jako nieprzyjemne pieczenie i palenie. Zobacz, czym jest ona spowodowana, jakie są dokładne objawy i czy są jakieś sposoby na walkę z nią. Czym jest zgaga i

Zdrowie 2 komentarze

Kiedy powinniśmy wykonać wymaz z gardła? Jak przebiega? Ile kosztuje?

Wymaz z gardła to badanie, które ma wykazać rodzaj drobnoustroju atakującego gardło. Wymaz z gardła wykonuje się, gdy infekcja gardła ma charakter nawracający lub lekarz nie może na podstawie objawów

Zdrowie 0 Komentarz

Popełniamy je notorycznie. Błędy, przez które cierpią nasze oczy

Codziennie nasz wzrok ma przed sobą wiele wyzwań. Obecny, intensywny styl życia nie pomaga oczom, dlatego tak ważne jest, żebyśmy potrafili o nie zadbać. Wielogodzinny kontakt z ekranami, a co za

Zdrowie 1 Komentarz

Mniej i bardziej znane zaburzenia snu

Większość z nas, myśląc o zaburzeniach snu, w pierwszej kolejności wskazuje na lunatykowanie i zgrzytanie zębami. To jednak nie jedyne kłopoty, które mogą się nam przytrafić podczas nocnego wypoczynku. Lunatykowanie

Zdrowie 2 komentarze

Jak zadbać o higienę snu

Problemy z zasypianiem dotykają coraz większej części populacji. Związane jest to zarówno z permanentnym stresem, jak i nieprawidłową dietą, spożywaniem używek czy niewłaściwą higieną snu. Jak zadbać o tą ostatnią?

Zdrowie 0 Komentarz

Jakie urządzenia są przydatne podczas inhalacji i nebulizacji?

Proces leczenia i wspomagania stanu pacjenta przez inhalację może odbywać się na różne sposoby. A do tego potrzebne są odmienne urządzenia dostosowane do podawanego preparatu i stanu osoby chorej. Jakie

Zdrowie 2 komentarze

Nasze ciało, jak żarówka – czyli skąd te kontuzje?

Ciało ludzkie jest zaprogramowane w sposób, aby przez kilkadziesiąt lat życia człowieka, było w stanie wykonywać miliony powtórzeń jakiegokolwiek ruchu. Zupełnie podobnie funkcjonuje żarówka, która z kolei przygotowana jest do

Zdrowie 0 Komentarz

Czym jest kaszel i jak powstaje?

Kaszel sam w sobie nie jest jednostką chorobową, jednak bywa objawem wielu chorób. Z czego bierze się kaszel i dlaczego czasem tak trudno go wyleczyć? Czym różnią się od siebie

1 Komentarz

  1. Sonia
    26 listopada, 11:50 Odpowiedz
    Zrezygnowałam z cukru już dawno temu, mam teraz lepsze samopoczucie i odczuwam wyraźniejszy smak potraw.

Zostaw odpowiedź