Olej rycynowy – Właściwości oraz zastosowanie oleju rycynowego

Olej rycynowy – Właściwości oraz zastosowanie oleju rycynowego

Olejek rycynowy to magiczny produkt za kilka złotych, który z powodzeniem zastąpi całą masę kosmetyków. Żyjemy w czasach, w których dbanie o siebie znajduje się na najwyższym poziomie, dlatego na każdym kroku decydujemy się na zakup kolejnych produktów kosmetycznych, podczas gdy olejek rycynowy z powodzeniem może zastąpić większość z nich. Już nasze babcie wiedziały, jak wiele dobrego może dać olejek za kilka złotych i posiadały go w apteczce niczym najbardziej strzeżoną recepturę na wiele dolegliwości.

Olej rycynowy właściwości

Olejek rycynowy doskonale sprawdza się zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Znajduje bardzo wiele zastosowań, jeśli chodzi o kosmetyczne porady. Szczególnie domowe sposoby na piękny wygląd. Wiele kobiet stosuje go na włosy, gdyż wystarczy dodać kilka kropel do ulubionej odżywki, by po wysuszeniu cieszyć się pięknymi i lśniącymi włosami przez cały dzień. Niewątpliwie ważne jest to, że regularne stosowanie olejku rycynowego jest w stanie podziałać wysuszająco na włosy, które szybko się przetłuszczają. Podobnie w przypadku rzęs, na które wystarczy nakładać olejek każdego wieczoru, by już po dwóch tygodniach cieszyć się gęstymi, mocnymi i ciemniejszymi rzęsami. Wiele pań nakłada olejek rycynowy nie tylko na rzęsy, ale także brwi. Brak odpowiednio skomponowanej diety sprawia, że nie tylko cera prezentuje się mało atrakcyjnie, ale równie źle wyglądają paznokcie. Istnieje wiele odżywek, które zostały stworzone na bazie olejku rycynowego, jednak w warunkach domowych również można przeprowadzić kurację naprawczą. Wystarczy założyć rękawiczki, a wcześniej nałożyć grubą warstwę olejku na paznokcie i skórki wokół nich, by już po kwadransie cieszyć się piękną, błyszczą płytką paznokcia. Natomiast same skórki stają się miękkie, co sprzyja ich zsuwaniu.

olej rycynowy właściwości

Do użytku wewnętrznego olejek rycynowy stosuje się w przypadku zaparć. Należy pamiętać o tym, że działa on drażniąco na błony śluzowe, przyczyniając się do szybszych ruchów perystaltycznych. Dlatego osoby, które cierpią na zaparcia, stosują kilka kropel dziennie, by pobudzić układ trawienny do działania. Przy zwiększonej ilości jak jedna lub dwie łyżki olejku, można uzyskać efekt przeczyszczający. Sposób ten jest stosowany w przypadku zatruć bądź też różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Olej rycynowy tłoczony na zimno

Olej rycynowy tłoczony na zimno jest polecany szczególnie w kosmetyce. Jak wiadomo, obróbka cieplna bardzo często może likwidować różnego rodzaju właściwości prozdrowotne. Dlatego ten typ oleju wspaniale nadaje się do stosowania na włosy pozbawione blasku. Ponadto może być składnikiem maseczek i płukanek wzmacniających włosy zniszczone i wypadające. Należy pamiętać o tym, że olejek rycynowy jako jeden z niewielu wspaniale rozpuszcza się w wodzie, dlatego może być składnikiem wszelkiego rodzaju odżywek czy płukanek. Ponadto wiele pań nakłada go bezpośrednio na końcówki, które mają skłonność do rozdwajania się czy rzęsy lub brwi- wymagające wzmocnienia.

Składniki znajdujące się w olejku rycynowym:

Gliceryd – są składnikami bardzo wielu kosmetyków, jednocześnie należy pamiętać o tym, że należą do naturalnych składników tłuszczów. Odpowiadają za stworzenie warstwy ochronnej na skórze, dlatego bardzo często są dołączane do kremów i balsamów nawilżających. Ponadto można je spotkać w odżywkach i maseczkach do włosów, gdyż tutaj również pełnią tę funkcję. Co ciekawe, w produktach spożywczych także można je spotkać, jak na przykład w dżemach czy margarynie- odpowiadają za właściwą konsystencję.


Witaminy A i E – niezwykle ważne witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie. Obie znajdują się w olejku rycynowym, podczas gdy wiele osób decyduje się na ich zakup w aptece. Można je spotkać właśnie w takim połączeniu, gdyż występują w formie kropli nakładanych na skórę. Stosowane są między innymi w chorobach układu krążenia, zakażeniach. Natomiast wewnętrznie w chorobach błon śluzowych czy w zaburzeniach przemiany materii.


Olej rycynowy zastosowanie

Olej rycynowy posiada bardzo wiele zastosowań. Dlatego znany jest przede wszystkim z obecności w kosmetykach, ale i perfumach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stosowany jest do przedłużenia żywotności produktów spożywczych takich jak ryż, czy niektóre słodycze.

Przeciwbólowo – ból to zawsze moment, w którym szukamy skutecznej broni do walki z nim. Prawdą jest, że olejek rycynowy bardzo często zalecany jest jako lek przeciwbólowy, i to nie tylko przez osoby zajmujące się naturalnym leczeniem. Najczęściej w rozgrzanej formie nakłada się go na przykład na plecy, ponieważ w ten sposób można zlikwidować uczucie bólu, to szczególnie istotne dla osób, które sporo czasu spędzają w pozycji siedzącej. Olejek rycynowy poradzi sobie także z bólem i dyskomfortem stóp. Uczucie zmęczenia i ciężkości po całym dniu można z łatwością załagodzić, smarując je właśnie olejkiem rycynowym, który w niedługim czasie będzie w stanie przynieść upragnioną ulgę.


Na piękną skórę – piękna, gładka skóra to marzenie każdego. Olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości nawilżających (w końcu posiada witaminy A i E), dlatego świetnie sprawdzi się przy wysuszonych stopach. To szczególnie polecana opcja w przypadku skłonność do suchej i zrogowaciałej skóry, której bardzo trudno jest się pozbyć. Regularnie nakładany doskonale ją natłuszcza, ale jednocześnie łagodzi podrażnienia, które często są wynikiem zbyt intensywnego tarcia pumeksem. Ponadto łagodzi dolegliwości związane z oparzeniami, ranami, które nie chcą się zagoić, czy owrzodzeniami.


Na układ limfatyczny – dolegliwości ze strony tego układu mogą uprzykrzać codzienne funkcjonowanie. Dlatego warto mieć pod ręką olejek rycynowy. To szczególnie istotne w przypadku obrzęków, opuchlizny, które wynikają z nagromadzenia się wody na danym obszarze. Olejek ten ma działanie osuszające, stąd też wspaniale będzie w stanie poradzić sobie z tego typu dolegliwościami. Oczywiście niezwykle istotną kwestią jest, by stosować okłady z olejku regularnie, ponieważ w ten sposób można będzie nie tylko zauważyć poprawę, ale przede wszystkim utrzymać ten stan.


Olej rycynowy na włosy

Piękne włosy są właściwie na wyciągnięcie ręki, pod warunkiem, że olejek rycynowy będzie regularnie stosowany. Z jego pomocą można uzyskać niezwykle ciekawe efekty, a jedyne, o czym należy pamiętać to regularne stosowanie. I tak stosowany jako dodatek do odżywki czy szamponu wspomaga ich wzrost. Osoby, które posiadają cienkie i łamliwe włosy, a ponadto jest ich stosunkowo mało, powinny zacząć stosować olejek rycynowy. Doskonale wzmocni włosy od samych cebulek, a przede wszystkim będzie w stanie je zagęścić i sprawić, że będą prezentowały się wspaniale.

Bardzo dobre efekty utrzymuje się w połączeniu olejku rycynowego z kokosowym, ponieważ zarówno jeden, jak i drugi wzmocni włosy, poprawiając ukrwienie samej skóry. Poprawa krążenia skóry ma kluczowe znaczenie w terapii pobudzenia włosów do wzrostu, ponieważ od tego w dużej mierze będzie zależał dopływ olejków do mieszków włosowych, a tym samym ich wzmocnienie. W poradach domowych bardzo często stosuje się metodę nakładania mieszkanki tych olejków na noc, a następnie nałożenia czepka. W ten sposób wydłuża się działanie mikstury, pozwalając na to, by dostała się do głębi włosów i skóry głowy. Koniecznie należy pamiętać o umyciu włosów rano, ponieważ w przeciwnym razie będą maksymalnie tłuste, co prezentuje się mało estetycznie.

olej rycynowy na włosy

W czasach, w których nie znano jeszcze farb do włosów, stosowano przeróżnego rodzaju naturalne produkty przyciemniające włosy. Doskonale sprawdzał się wśród nich olejek rycynowy. Regularnie stosowany nie tylko przyciemniał włosy, ale przede wszystkim wpływał na intensywność samego koloru. Ponadto z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne działał wzmacniająco i wpływał na elastyczność włosów. Dzięki temu wspaniale się układały bez względu na to, jaką fryzurę się zaplanowało. Aby móc przyciemnić włosy wystarczy dodawać olejek rycynowy do odżywki czy szamponu w sposób regularny.

Wiele osób stara się pielęgnować włosy, zapominając o tym, jak ważna jest pielęgnacja skóry głowy. Olejek rycynowy wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, ale również antywirusowe i antybakteryjne. Z powodzeniem może być stosowany między innymi do masowania skóry głowy. Szczególnie jeśli ktoś miewa problemy z podrażnieniami czy nawet łupieżem. Doskonale sprawdzi się także przy długich włosach, ponieważ wtedy pojawia się problem przetłuszczania się u nasady. Wcieranie olejku rycynowego sprawi, że wydzielanie sebum znacznie się zmniejszy.

Olej rycynowy na rzęsy i brwi

Piękne rzęsy i brwi to marzenie każdej kobiety. Dlatego tak chętnie korzystają z usług kosmetyczek, które nie tylko wyregulują brwi, ale przede wszystkim przyciemnią je, sprawiając, że będą wydawały się gęste i grube. Podobnie jak rzęsy, które powinny być gęste, zalotne i ciemne. Takie efekty można uzyskać w specjalistycznym gabinecie, ale bardzo często również i w domu. Wystarczy korzystać z naturalnego sposobu, jakim jest olejek rycynowy, by móc cieszyć się wspaniałym wyglądem brwi i rzęs, które jak wiadomo, wpływają na wygląd całej twarzy. Regularnie stosowany przyciemni je, ale również wzmocni i zagęści. Wystarczy każdego dnia po zmyciu makijażu nałożyć je zarówno na rzęsy, jak i brwi, by już po dwóch tygodniach móc zauważyć pierwsze efekty.

Olej rycynowy na twarz i ciało

Problemy ze skórą twarzy to obecnie częsty kłopot i nie tylko osób w okresie dojrzewania. Niestety, zła dieta, pielęgnacja, ale również problemy hormonalne są w stanie w znaczący sposób wpływać na to, jak prezentuje się skóra twarzy. Doskonałym rozwiązaniem, jeśli chodzi o poprawę wyglądu skóry, może być poprawne jej pielęgnowanie. Olejek rycynowy działa przeciwbakteryjnie, dlatego wszelkiego rodzaju zmiany skórne takie jak wypryski można spokojnie nim smarować. Nie tylko wysuszy, ale przede wszystkim przyspieszy gojenie się ich. Jest polecany przy leczeniu infekcji skórnych, doskonale łagodzi uczucie swędzenia. Wspaniale działa na trądzik, ale również sprawdzi się w celu osuszenia zbyt tłustej cery. Regularnie stosowany sprawi, że wydzielanie sebum będzie pod kontrolą. Olejek rycynowy jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku liszaja, w czasach gdy nie było lekarzy czy aptek, należał on do naturalnych sposobów na pozbycie się tego problemu.

Chcesz zachować piękny wygląd? Nawilżaj swoją skórę każdego dnia! Olejek rycynowy może okazać się tutaj pomocny na tyle, że idealnie zastąpi drogie kremy. Wspomaga produkowanie kolagenu, który jak wiadomo, odpowiada za to, by skóra była idealna. Nawet jeśli zdążyły pojawić się oznaki starzenia, wspaniale ją zmiękczy i odżywi, co nada jej ładnego kolorytu i młodego wyglądu. Wystarczy stosować go każdego dnia, po wieczornym umyciu twarzy, by już po miesiącu zobaczyć, jak wiele jest w stanie zdziałać olejek za kilka złotych.

Olej na twarz

Przy schudnięciu lub przytyciu wiele osób narzeka na rozstępy. Wiadomo, że zarówno w pierwszej, jak i w drugiej sytuacji wynika to z tego, że skóra zwyczajnie nie może zdążyć za tym, by się rozciągnąć czy wchłonąć. Same rozstępy prezentują się mało estetycznie, dlatego warto zwrócić uwagę na prawidłową pielęgnację ciała, by w sposób maksymalny móc się przed nimi uchronić. Doskonałym rozwiązaniem jest olejek rycynowy, który można po kąpieli wcierać zarówno w uda, jak i w brzuch. Nawet jeśli rozstępy są już widoczne, to nie tylko złagodzi swędzenie z nimi związane, ale przede wszystkim znacznie poprawi wygląd samej skóry. Pozytywnie działa również w przypadku blizn. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie tylko znacznie nawilżają skórę, ale wpływają na jej elastyczność. Ponieważ jest to produkt w pełni naturalny, wnika głęboko w bliznę, sprawiając, że jej wygląd ulega znacznej poprawie. Przy regularnym stosowaniu można zauważyć, że blizna staje się mniej widoczna. Olejek rycynowy z powodzeniem używany jest przy suchej skórze w tym również przy łuszczycy. Nie tylko wspomaga sam proces usuwania martwego naskórka, ale pomaga w tworzeniu nowego i reguluje go. Kwasy tłuszczowe działają nawilżająco, ale jednocześnie nie powodują przetłuszczenia się skóry. Dlatego bardzo olejek rycynowy dodawany jest do balsamu do ciała.

Olej rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy z powodzeniem można stosować na paznokcie, ponieważ nie tylko podziała wygładzająco na ich powierzchnię, ale przede wszystkim maksymalnie je wzmocni. Bardzo popularnym zabiegiem domowym jest nałożenie olejku na całe dłonie, a następnie potrzymanie ich w rękawiczkach, by mógł zadziałać pod wpływem ciepła. Już półgodzinny zabieg będzie w stanie przynieść właściwe rezultaty. Po zdjęciu rękawiczek nadmiar olejku można wetrzeć w skórę dłoni, które staną się miękkie i delikatne w dotyku, natomiast usunięcie skórek przy paznokciach stanie się niezwykle łatwe. Olejek rycynowy wspaniale działa na paznokcie i skórę, ponieważ zawiera witaminę E, która nie tylko je regeneruje, ale przede wszystkim działa wzmacniająco.

Olej rycynowy zaparcia

Zaparcia to nie tylko efekt nieprawidłowej diety, bardzo często są one spowodowane problemami zdrowotnymi, a w przypadku osób prowadzących siedzący tryb życia- brakiem ruchu. Warto zadbać o to, by mimo wszystko mieć odpowiednią ilość aktywności fizycznej każdego dnia, ponieważ wpływa to na funkcjonowanie całego organizmu. W przypadku zaparć pomocny jest olejek rycynowy. Oczywiście najczęściej jest stosowany jako środek przeczyszczający, gdzie po jednej lub dwóch łyżkach stołowych można w niedługim czasie spodziewać się działania. Dzieje się tak, ponieważ silnie działa na błonę śluzową jelit podrażniając ją. Dzięki temu jelita zwiększają swoją objętość, gdyż przenika do nich woda, co skutkuje przeczyszczeniem ich. W sytuacji, gdy komuś zależy jedynie na usunięciu zaparć i nie chciałby doprowadzić do przeczyszczenia, warto jest każdego poranka, przyjmować pół łyżeczki olejku rycynowego na czczo. W ten sposób łagodnie można będzie oczyścić układ trawienny, co zlikwiduje wszelkiego rodzaju zaparcia i zastoje. Nasze babcie stosowały olejek rycynowy u ciężarnych, ponieważ według wierzeń miał on przyspieszać całą akcję porodową.

Zapobiegawczo stosować go można przy zmianach w diecie. Ponieważ organizm bardzo różnie reaguje na przyzwyczajenia żywieniowe, często może to prowadzić do osłabienia perystaltyki jelit. Dlatego, jeśli ktoś zauważył, że jego układ trawienny się rozleniwił, warto jest każdego dnia, stosować pół łyżeczki olejku rycynowego zaraz po przebudzeniu. W ten sposób łagodnie można będzie go rozruszać, a tym samym sprawić, że będzie funkcjonował we właściwy sposób.

Podsumowanie

Olejek rycynowy należy do cudownych produktów, które królowały w kuchni i apteczce naszych babć. Jest niezwykle pomocny na przeróżne dolegliwości chorobowe, nie tylko ze strony układu trawiennego, ale przede wszystkim do stosowania zewnętrznego. Żyjemy w czasach, w których na każdym kroku mamy do czynienia ze specjalistycznymi kremami i kosmetykami, za które należy zapłacić naprawdę spore pieniądze, podczas gdy wystarczy wydać kilka złotych, by mieć złoty środek na wiele problemów. Bez względu na podejście do naturalnych sposobów, warto kupić olejek rycynowy, by był w domu. Z pewnością nie jeden i nie dwa razy podziękujemy sobie za to, że go kupiliśmy.

Poprzedni Czym są kannabinoidy, jak działają i jakie są między nimi różnice?
Następny Olej palmowy- Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Może to Ci się spodoba

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej sezamowy do smażenia potraw – Wady i zalety stosowania

Często nie wiemy, jak smażyć potrawy na nowoczesnych olejach. Wyszukujemy dużo informacji w sieci i tak naprawdę nic wartościowego nie możemy znaleźć. Szczerze można powiedzieć, że olej sezamowy jest dość

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Ocet z jabłek był wykorzystywany już w starożytności, jednak do tej pory w wielu domach jest doceniany jako cudowny sposób na wiele dolegliwości. Należy nadmienić, że posiada działanie antybakteryjne, doskonale

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej z nasion ogórecznika lekarskiego – Właściwości i zastosowanie

W dawnych czasach wierzono, że ogórecznik dodaje waleczności i męskości, dlatego wojownicy pili go z winem. Obecnie wiadomo, że tych właściwości prozdrowotnych jest znacznie więcej i że właściwie każdy ma

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Olej sezamowy – Właściwości i zastosowanie oleju z sezamu

Olej sezamowy jest niezwykle delikatny, a co najważniejsze bezwonny, dlatego znajduje bardzo wiele zastosowań. Doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyczce. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, a to

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej z rokitnika syberyjskiego – Właściwości i zastosowanie

Olej z rokitnika syberyjskiego znany jest od wielu lat. Obecnie, dzięki Internetowi, wraca do łask. Bardzo wiele osób jest zaskoczonych tym, jak wiele składników prozdrowotnych w sobie posiada, a tym

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej ryżowy – Co zawiera, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej ryżowy cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Jednak w ostatnim czasie w naszym kraju również jest coraz chętniej kupowany, szczególnie że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Tym większe ma

Ciąża i Dziecko 1 Komentarz

Jaki olej dla dziecka, niemowlaka i dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Tłuszcze są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w diecie dziecka już od samego początku. Zdrowy tłuszcz pomaga w rozwoju układu nerwowego, wspomaga prawidłowe widzenie oraz odporność. Warto

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Zdrowe tłuszcze w diecie dziecka – dlaczego są ważne?

Każdy rodzic chce dla swojego dziecka tego, co najlepsze. Dotyczy to również żywienia maluchów. Często jednak w gęstwinie porad i informacji nie wiemy co warto dołączyć do jadłospisu naszej pociechy.

Zdrowe Oleje 0 Komentarz

Olej magnezowy – Właściwości, działanie i zastosowanie

Olej magnezowy to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, który znajduje szereg zastosowań, natomiast dzięki zawartości cennych składników, będzie mógł być wykorzystywany przy różnego typu dolegliwościach. Doskonale sprawdzi się nie tylko

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Olej lniany – Tłoczony na zimno, właściwości i zastosowanie

Olej lniany to cenny dar, który pochodzi z nasion lnu. Same nasiona były znane i doceniane już w czasach starożytnych, gdzie najczęściej stosowano je w zapaleniach błon śluzowych. Obecnie olej

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Olej konopny w kuchni – dowiedz się, jak stosować

Olej konopny ma bardzo dużo zastosowań w gastronomii. Możemy go dodawać do kanapek, sałatek, zup czy nawet smoothie, które sami przyrządzamy. W dzisiejszych czasach jest duża moda na zdrowy styl

Zdrowe Oleje 2 komentarze

Olej z ostropestu – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej z ostropestu znany jest jako skuteczny specyfik w leczeniu różnego rodzaju schorzeń. Przez wiele osób uznawany za cudowny sposób na oczyszczenie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn. Dlaczego warto kupić

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej słonecznikowy – Właściwości i zastosowanie oleju z ziaren słonecznika

Olej słonecznikowy znany jest jako tłuszcz stosowany w kuchni, podczas gdy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, o których niewiele osób wie. Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Decydując się na zakup oleju, bardzo

Zdrowe Oleje 1 Komentarz

Olej z pestek moreli – Właściwości lecznicze i zastosowanie

Olej z pestek moreli wykazuje bardzo wiele właściwości leczniczych, dlatego może być stosowany nawet na bardzo delikatnej skórze. Ponieważ w samych pestkach z moreli znajduje się aż 40% tłuszczu, a

Zdrowe Oleje 0 Komentarz

Olej cedrowy – Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej cedrowy zdobywa popularność, ponieważ podobnie jak inne oleje jest w pełni naturalny, co znacznie wpływa na jego skuteczność, wchłanialność, ale także właściwości lecznice. Nie od dziś wiadomo, że znacznie

3 komentarze

  1. Andrzej
    Listopad 13, 00:25 Odpowiedz
    Powiem tak, olej rycynowy przy zaparciach to błogosławieństwo i tyle w temacie
  2. Roxi
    Listopad 16, 22:36 Odpowiedz
    Produkt numer 1 w moje łazience. Uratował moje zniszczone włosy.
  3. Pjoter
    Listopad 17, 20:21 Odpowiedz
    Moja babcia w dzieciństwie dodawała mi do herbaty olejek rycynowy kiedy miałem zaparcia. Do dziś pamiętam ten nieprzyjemny smak kiedy później mi się odbijało :D

Zostaw odpowiedź