Syrop z mniszka lekarskiego – jak przygotować, na co i jak pić?

Syrop z mniszka lekarskiego – jak przygotować, na co i jak pić?

Uwielbiany przez dzieci, które nie tylko zrywają, ale bardzo często właśnie na nim uczą się robić wianki. Szczególnie pięknie prezentuje się w maju, ponieważ to wtedy przypada największy okres kwitnienia.

Przepis na syrop z mniszka, jak przygotować?

Przygotowanie syropu należy rozpocząć od zebrania kwiatków. Najlepiej zrobić jest to właśnie w maju, ponieważ to wtedy mają one najwięcej właściwości odżywczych. Koniecznie należy pamiętać o rozłożeniu ich na białym papierze, co nie tylko pomoże w obieraniu płatków, ale przede wszystkim powoli na pozbycie się wszelkiego robactwa. Należy przygotować 500 sztuk kwiatków, które należy obrać, zostawiając tylko płatki, 2 duże cytryny, litr wody, ale również kilogram cukru. Wszystko należy umieścić w garnku i gotować przez kwadrans. Kolejnego dnia, po upływie doby powinno pojawić się więcej syropu, który należy odcedzić przez sito. Alternatywą dla tego przepisu jest samo zagotowaniu płatków z cukrem i wodą, natomiast sok dodaje się już po odcedzeniu. Jednak wiele zależy od tego, jaki przepis się stosuje. Syrop można trzymać w słoiczkach.

Syrop z mniszka lekarskiego na co?

Doskonale sprawdza się przede wszystkim w leczeniu kaszlu. Posiada witaminę C, która wzmacnia odporność, dlatego z powodzeniem może być stosowany przez cały rok, a nie tylko w okresie największej zachorowalności. Ponadto bogaty w witaminy A i D sprawia, że stan włosów i skóry znacznie się poprawia. Jeśli ktoś do tej pory często chorował i cierpiał na przeróżnego rodzaju infekcje bakteryjne, to regularne spożywanie syropu będzie mogło podziałać wzmacniająco na cały organizm. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, dlatego bardzo często jest składnikiem diet oczyszczających. Syrop z mniszka lekarskiego to wspaniałe źródło magnezu, potasu czy żelaza.

Miód z mniszka

Miód z mniszka lekarskiego można samodzielnie wykonać we własnym domu. Jednak, by można było go otrzymać, należy odparować wodę. Dlatego przez trzy dni należy doprowadzić do zagotowania, ale także do powolnego gotowania syropu w taki sposób, by woda miała szanse odparować. W zależności od tego, jak dużą ilość syropu posiadamy, należy dostosować czas i liczbę dni w taki sposób, by odparować wodę, a jednocześnie by uzyskać konsystencję miodu. W późniejszym czasie można będzie przechowywać go w słoikach. Miód z mniszka lekarskiego jest doskonałą alternatywą dla cukru, a przede wszystkim posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Syrop z mniszka jak pić

Wystarczy dodać łyżeczkę syropu lub miodu do herbaty, lub wody. Regularne spożywanie wpływa na poprawę odporności, ale jednocześnie sprawia, że można poczuć się znacznie lepiej w swoim ciele. Poprawia się stan włosów, paznokci, samopoczucia, a przede wszystkim poziom glukozy we krwi zostaje uregulowany.

Poprzedni Siemię lniane - Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Następny Ocet jabłkowy jako cudowny sposób na poprawę zdrowia

Może to Ci się spodoba

Naturalne syropy 5 komentarzy

Coś Cię bierze? Poznaj nasze naturalne sposoby na przeziębienie

Masz katar i boli Cię gardło? Czujesz się osłabiona i najchętniej spędziłabyś cały dzień w łóżku? Przeziębienie nie jest przyjemne. Odbiera Ci radość życia i utrudnia wykonywania obowiązków. Zanim jednak

Naturalne syropy 5 komentarzy

Syrop z cebuli – różne przepisy, jak zrobić, jak przechowywać i na co pomaga?

Nasze babcie miały mnóstwo domowych sposobów na przeróżne dolegliwości. Wiadomo, że kiedyś aptek nie było, dlatego wszelkiego rodzaju zioła, warzywa i wszystko to, co miało właściwości pro zdrowotne, było wykorzystywane

Naturalne syropy 4 komentarze

Syrop z sosny – Przepis, jak zrobić? Na co pomaga?

Żyjemy w czasach, w których na każdym właściwie kroku można spotkać przeróżnego rodzaju specyfiki, a same apteki wypełnione są środkami leczniczymi suplementami diety. Wciąż jednak domowe sposoby na dolegliwości zdrowotne

Naturalne syropy 6 komentarzy

Domowe sposoby na gardło – które z nich są najczęściej stosowane?

Bolące gardło to przypadłość, która dopada nas szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na osłabienie. Ból gardła może być wywołany różnymi czynnikami. Wywoływany jest

Naturalne syropy 5 komentarzy

Domowe sposoby na kaszel. Jak skutecznie radzić sobie z kaszlem mokrym i suchym

Kaszląc, oczyszczamy gardło z flegmy oraz innych drażniących czynników. Kaszel sam w sobie nie jest chorobą, a jedynie objawem wskazującym, że coś dzieje się w naszym organizmie. I o ile

6 komentarzy

  1. Mariola
    03 grudnia, 16:12 Odpowiedz
    U nas w rodzinie od zawsze sie go robi, wiosna zbieramy mlecz pozniej robimy syropy i miody. jest najlepszy przy przeziebieniu albo na bole gardla
  2. Marta
    10 grudnia, 16:50 Odpowiedz
    jest najlepszy na przeziebienia i bole gardla.. tak z eprzy odchudzaniu jest fajnym i dobrym dodatkiem
  3. Aśka
    11 grudnia, 13:27 Odpowiedz
    miałam problemy zdrowotne po urodzeniu dziecka i ten syrop bardzo mnie wzmocnil, smak jest bomba
  4. Emma
    19 grudnia, 15:40 Odpowiedz
    zima ktoluje u mnie w domu przy przeziebieniach i bolach gardla
  5. Żaneta
    01 stycznia, 22:04 Odpowiedz
    uwielbiam go, jest przepyszny i zdrowy, na prawde pomaga przy przeziebieniach
  6. Basia
    04 stycznia, 21:24 Odpowiedz
    dziala na mnostwo dolegliwosci a glownie na przeziebienie i bol gardla

Zostaw odpowiedź