Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C

Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C

Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale będących ze sobą jak odbicie w lustrze, lub jak prawa ręka w lewo. Powoduje to obrót płaszczyzny spolaryzowanego światła – jedna forma w prawo, a druga „lustro” w lewo. Formy te mają również różne właściwości pod względem wpływu na organizmy żywe. W przypadku aminokwasów (podstawowe bloki budulcowe białka), na przykład, używane są tylko formy „L”.

Taką samą sytuację mamy w przypadku prawdziwej witaminy C, która posiada odpowiednie funkcje biologiczne tylko w postaci L. Tylko ta forma witaminy C jest obecna w procesach biologicznych i tylko taka jest uzyskiwana ze źródeł naturalnych, np. z roślin; i tylko ta forma powinna być spożywana. Co ciekawe, L-enantiomer (lub D-enantiomer) nie oznacza jednak rzeczywistej rotacji światła. W przypadku witaminy C jest dokładnie odwrotnie – jej forma L jest zgodna z ruchem wskazówek zegara, to znaczy obraca płaszczyznę światła w prawo – co jest oznaczone znakiem “+” (powyższe jest również uproszczenie, ponieważ kwas askorbinowy ma dwa miejsca, gdzie można utworzyć cząsteczki lustrzane, a ponadto istnieje inny system określania form tych cząsteczek R i S). Dlatego zwyczajowy termin “lewoskrętny” może być mylący.

Właściwa i jednoznaczna nazwa witaminy C to L- (+) Kwas askorbinowy. Warto podkreślić fakt, że dobra witamina C nie jest związkiem czystym – powinna być związana z innymi związkami naturalnie występującymi w organizmach żywych, zwłaszcza flawonoidami. Czysty kwas askorbinowy (choć oczywiście zawsze w formie L), w większości przypadków ma znacznie słabszy wpływ na organizm.

Witamina C lewoskrętna naturalna

Witaminy stanowią bardzo zróżnicowaną grupę związków organicznych, które są szeroko stosowane w naszym organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Podstawową cechą, która odróżnia je od innych cząsteczek, jest to, że są one egzogeniczne – muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz, ponieważ nie możemy ich syntetyzować. Witamina C występuje pod wieloma nazwami: Kwas askorbinowy lub kwas L-askorbinowy. Jako ludzie należymy do mniejszości organizmów, które nie są w stanie same produkować witaminy C. Witamina C bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych, które zachodzą w naszym organizmie. Jest to niezbędny element w prawie każdej komórce, która buduje nasz organizm. Jak już wspomniano, jest potrzebny w wielu reakcjach enzymatycznych. Działa jak kofaktor – składnik nieproteinowy, który pozwala na zachodzenie reakcji enzymatycznej.

Witamina C lewoskrętna naturalna

Dzięki temu w naszym organizmie zachodzi ogromna ilość reakcji i procesów biochemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Witamina C bierze udział m.in. w procesach biosyntezy kolagenu oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji tkanki łącznej. Dzienna dawka witaminy C zalecana przez lekarzy została ustalona na podstawie ilości witaminy C, która zapobiega szkorbutowi – efekt niedoboru witaminy C, objawiający się samoistnym krwawieniem, bólem kości, stawów i mięśni, a nawet utratą zębów, co jest pośrednim wynikiem zaburzenia syntezy kolagenu. Jak wszyscy wiemy, zalecana dawka zależy od płci, masy ciała, wieku i ilości spożywanych płynów. Dawka dzienna dla osoby zdrowej to 100 mg kwasu askorbinowego.

Witamina C lewoskrętna – właściwości

Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje dobry stan naczyń krwionośnych, kości i skóry. Stosowanie witaminy C wpływa na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie i zmęczenie poprzez poprawę ogólnego samopoczucia. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Jest to również naturalny środek moczopędny i odgrywa ważną rolę w absorpcji żelaza.

Witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny i funkcje psychologiczne, przyczyniając się do zmniejszenia zmęczenia i zmęczenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, neutralizując szczególnie szkodliwy dla organizmu wolnych rodników. Jedzenie żywności bogatej w te składniki może pomóc układowi odpornościowemu, spowolnić proces starzenia się i poprawić stan zdrowia układu krążenia.

Witamina C lewoskrętna dawkowanie

Stosowanie doustne. Sposób: 1 saszetka lub 1 płaska łyżeczka proszku dziennie, po posiłku popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Witamina C lewoskrętna w proszku

Witamina C lewoskrętna w proszku pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje dobry stan naczyń krwionośnych, kości i skóry. Stosowanie witaminy C wpływa na stan skóry, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie i zmęczenie poprzez poprawę ogólnego samopoczucia. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.  Witamina C lewoskrętna w proszku przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny i funkcje psychologiczne. Witamina C lewoskrętna w proszku jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, neutralizując szczególnie szkodliwy dla organizmu wolnych rodników.

Witamina C lewoskrętna w proszku dawkowanie

1 g (płaska łyżeczka) dziennie zmieszana z wodą lub sokiem. Spożywać podczas posiłku.

Witamina C lewoskrętna apteka

Witamina C lewoskrętna jest dostępna w aptekach. Cena produktu, w zależności od ilości kapsułek w opakowaniu, oscyluje od 15 zł w górę.

Poprzedni Witamina D - Występowanie, źródła i właściwości
Następny Witamina D3 - Występowanie, dawkowanie i właściwości

Może to Ci się spodoba

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje

Witaminy 1 Komentarz

Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych. Witamina D występowanie Witamina D to rodzaj

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C

Witaminy 1 Komentarz

Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie

Witaminy 1 Komentarz

Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla

Witaminy 2 komentarze

Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie

Witaminy 1 Komentarz

Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina

Witaminy 1 Komentarz

Witamina E – Źródła, właściwości i działanie

Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina

1 Komentarz

  1. Pati
    Listopad 30, 10:20 Odpowiedz
    Witaminy trzeba brać od najmłodszych lat, jeśli chcemy być wiecznie piękni i młodzi :)

Zostaw odpowiedź