Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy

Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje szkorbut, dawniej główną chorobę żeglarzy w długich podróżach morskich. Stosowana jest jako dodatek do żywności i suplement diety ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Forma “d” może być wykonana w drodze syntezy chemicznej, ale nie pełni istotnej roli biologicznej. Prawoskrętny kwas askorbinowy służy głównie do przeprowadzania analiz chemicznych.

Kwas askorbinowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe są powszechnie stosowane jako antyoksydacyjne dodatki do żywności. Związki te są rozpuszczalne w wodzie i dlatego nie mogą chronić tłuszczów przed utlenianiem: W tym celu, rozpuszczalne w tłuszczach estry kwasu askorbinowego z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (palmitynian askorbylu lub stearynian askorbylu) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze żywności.
Witamina C prawoskrętna

Witamina C prawoskrętna – charakterystyka

Kwas askorbinowy (witamina C) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, którą można znaleźć w wielu systemach biologicznych i środkach spożywczych (świeże warzywa i owoce, czyli cytrusy). Kwas askorbinowy odgrywa ważną rolę w biosyntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i aktywacji odpowiedzi immunologicznej oraz bierze udział w gojeniu ran i osteogenezie. Działa również jako silny przeciwutleniacz, który walczy z chorobami wywołanymi wolnymi rodnikami. Nadmiar kwasu askorbinowego może jednak prowadzić do podrażnienia żołądka, a produkt przemiany materii witaminy C (kwas szczawiowy) może powodować problemy z nerkami.

W niektórych przypadkach nadmierna ilość kwasu askorbinowego może spowodować zahamowanie naturalnych procesów zachodzących w żywności i przyczynić się do pogorszenia smaku; dodana do miąższu jabłoniowego (250 mg/kg) witamina C hamuje procesy utleniania odpowiedzialne za aromat soku jabłkowego. Kwas askorbinowy jest substancją labilną, ponieważ łatwo ulega degradacji przez enzymy i tlen atmosferyczny. Jego utlenianie może być przyspieszone przez nadmierne ciepło, lekkie i ciężkie kationy metali. Dlatego też zawartość kwasu askorbinowego w środkach spożywczych i napojach stanowi istotny wskaźnik jakości, który należy uważnie monitorować pod kątem jego zmienności podczas produkcji i przechowywania.

Poprzedni Olej z pestek moreli - Właściwości lecznicze i zastosowanie
Następny Olej musztardowy - Co zawiera i jakie ma właściwości?

Może to Ci się spodoba

Witaminy 9 komentarzy

Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie

Witaminy 11 komentarzy

Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C

Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale

Witaminy 5 komentarzy

Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale

Witaminy 10 komentarzy

Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina

Witaminy 4 komentarze

Witamina E – Źródła, właściwości i działanie

Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina

Witaminy 11 komentarzy

Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie

Witaminy 9 komentarzy

Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla

Witaminy 8 komentarzy

Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C

Witaminy 10 komentarzy

Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych. Witamina D występowanie Witamina D to rodzaj

4 komentarze

  1. Kama
    30 listopada, 10:23 Odpowiedz
    Jem mnóstwo owoców i warzyw. Fajnie że panuje ta cała moda na zdrowe odżywianie bo ludzie są bardziej świadomi tego czego jedzą, dzięki czemu są zdrowsi :)
  2. Panna Gie
    06 grudnia, 22:23 Odpowiedz
    Moda modą, szybko przemija a jeść zdrowe produkty trzeba zawsze
  3. Paula
    07 grudnia, 21:11 Odpowiedz
    moda czy nie moda, warzywa i owoce trzeba jesc zawsze
    • Marysia
      29 grudnia, 21:11 Odpowiedz
      nie tylko warzywa i owoce ale ogolnie trzeba szukac zdrowych produktow

Zostaw odpowiedź