Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale także na kondycję organizmu. Czy składane przez nich obietnice są jedynie chwytem marketingowym, czy też rzeczywiście produkty te wykazują udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne? Przekonajmy się! Oto cała prawda o jedzeniu.

Jak powstaje zdrowa żywność?

Renomowani producenci zdrowej żywności tworzą swoje produkty w oparciu o składniki w 100% naturalne, które nie zawierają:

  • substancji konserwujących,
  • wzmacniaczy smaku (np. glutaminianów),
  • sztucznych barwników i aromatów,
  • emulgatorów,
  • spulchniaczy i zagęstników.

Wyjątkowość zdrowych produktów spożywczych wynika m.in. z nowoczesnych technologii produkcji, które nie pozbawiają ich wspaniałego smaku oraz walorów odżywczych.

Sięgając po zdrową żywność od renomowanych producentów, konsumenci mogą cieszyć się bogatym smakiem owoców, warzyw i zbóż, mając jednocześnie pewność, że zyskują wartościowe źródło błonnika, witamin oraz minerałów w optymalnych dawkach.

Zdrowe odżywianie, czyli co warto jeść?

Zdrowe odżywianie polega m.in. na spożywaniu wysokiej jakości naturalnych produktów spożywczych.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć m.in. otrębów, masła orzechowego i pieczywa chrupkiego.

  • Otręby oraz błonnik

Jak się okazuje, otręby i błonnik to produkty, które można jeść nie tylko na śniadanie, ale warto po nie sięgać, dodając je do innych posiłków. Dieta bogata w błonnik pokarmowy poprawia pracę układu trawiennego, umożliwia oczyszczanie organizmu oraz skutecznie wspomaga odchudzanie, zapewniając długotrwałe uczucie sytości.

Dowiedziono, że otręby owsiane skutecznie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, regulują ciśnienie krwi, wspomagają usuwanie z organizmu kwasów żółciowych i toksyn, a także wykazują korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.

  • Masło orzechowe

Masło orzechowe, zawierające 100% orzechów arachidowych, bez dodatku oleju palmowego, cukru i soli to znakomity przysmak dla osób, które dbają o dietę oraz chcą ograniczyć spożywanie cukru. Stanowi cenne źródło białka, które pozytywnie wpływa na rozwój mięśni, omega 6-9 (obniżają cholesterol), a także błonnika pokarmowego. Masło orzechowe zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz redukuje uczucie głodu. Doskonale smakuje na waflach ryżowych, jako dodatek do owsianki lub owoców. Osoby uprawiające sport często dodają łyżkę masła do koktajli białkowych i czepią z nich moc do ćwiczeń fizycznych.

  • Pieczywo chrupkie

Zdrowa żywność to także pieczywo chrupkie (np. razowe, naturalne lub oliwkowe) – niezwykle kruche i lekkie, wypiekane metodą tradycyjną w piecu płytowym. To bardzo zdrowa, smaczna i lekkostrawna alternatywa dla zwykłego pieczywa – jedna kromka to zaledwie 19 kcal, czyli aż 4 razy mniej niż w kromce zwykłego pieczywa pszennego. Polecane jest w szczególności dla osób, które dbają o linię oraz cenią sobie zdrową i lekką dietę.

  • Ksylitol

Choć wygląda jak biały cukier, w rzeczywistości ma aż o 40% mniej kalorii. Znakomicie nadaje się do słodzenia ciast i deserów, zapobiega próchnicy, wykazuje właściwości antybakteryjne i ma aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Ksylitol to nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim naturalna substancja słodząca, wytwarzana z kory brzozy. Jest szczególnie wskazany przy nadkwasocie, ponieważ  w przeciwieństwie do białego cukru, nie wywołuje fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Poprzedni Życie z nerwicą. Czy to możliwe?
Następny Skąd wzięła się u mnie bezsenność?

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Anemia – co to, jakie objawy? Co jeść, jak leczyć anemię?

W skutek uwarunkowań genetycznych, złej diety lub stresu może dosięgnąć nas anemia. Anemicy, czyli osoby cierpiące na niedokrwistość, bardzo często narzekają na złe samopoczucie, brak sukcesów w pracy lub szkole,

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Pokrzywa – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna dla wielu jest zwykłym chwastem, podczas gdy jej właściwości potrafią zaskoczyć właściwie każdego. Doceniana w ziołolecznictwie od niepamiętnych czasów jako rozwiązanie na wiele problemów ze zdrowiem. Ponadto nawet

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Dieta a bezsenność

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz to, co jemy i na ile godzin przed położeniem się do łóżka ma ogromny wpływ na ewentualne problemy

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Po co stosuje się odżywki białkowe?

Mówiąc o różnego rodzaju suplementach i innych wspomagaczach treningów u sportowców najczęściej wspomina się o odżywkach białkowych. Składniki te są zdecydowanie najpopularniejszym środkiem stosowany przez stałych bywalców siłowni, więc warto

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Czy wiesz, dlaczego uzależniamy się od alkoholu?

Liczba programów edukacyjnych dotyczących spożywania alkoholu rośnie z roku na rok, ale wiele krajów wciąż boryka się z problemem wysokiego odsetka alkoholików wśród swoich obywateli. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie

Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Rola antyoksydantów w depresji

Nasz ogólny stan zdrowia odgrywa kluczową rolę zarówno w prewencji, jak i terapii depresji. Oczywiście, nie ma określonej diety, która mogłaby zastąpić leczenie, lecz istnieje szereg zasad żywieniowych, którzy dotrzymanie

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Indeks glikemiczny – co to jest i jak obliczyć? Tabela produktów.

Stężenie glukozy we krwi odgrywa kluczową rolę nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę, ale wszystkich ludzi. Co to jest indeks glikemiczny? Oznacza stężenie glukozy we krwi dla 50

Dieta i Żywienie 11 komentarzy

Sklep ze zdrową żywnością – jaki wybrać?

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się zdrowa żywność. Pozornie można uznać za nią owoce i warzywa, które są dostępne w okolicznych sklepach. Jednak nie zawsze tego typu produkty są zdrowe.

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Odchudzanie to nie czarna magia!

Czas powiedzieć sobie kilka gorzkich słów pracy; osoby mające problemy z nadwagą uwielbiają wygodę. Film zamiast spaceru, lody zamiast własnoręcznie przygotowanego soku z owoców, kolejny dzień objadania się zamiast podjęcia

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

3 komentarze

  1. Arleta
    06 grudnia, 11:02 Odpowiedz
    Zdrowa żywność to przede wszystkim swojskie produkty, bo owoc napompowany chemią z marketu nie jest zdrowym owocem, niestety
    • Madzia
      01 stycznia, 22:21 Odpowiedz
      trzeba szukac produktow od rolnikow i to najlpiej jak znamy bo niektorzy tez potrafia oszukiwac
  2. Ala
    02 stycznia, 21:36 Odpowiedz
    szukam produktow ktore nie zawieraja tego calego syfu, to najgorsze skladniki jakie mozna w siebie wpychac

Zostaw odpowiedź