Jak to z tymi tłuszczami jest?

Jak to z tymi tłuszczami jest?

Nietrudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że wszystko co smażone smakuje lepiej! Kiełbaska na oleju, pyszny kotlet w panierce smażony na smalcu czy frytki smażone na głębokim tłuszczu. Nic dziwnego, tłuszcz to świetny nośnik smaku i sama myśl o którejś w wymienionych potraw leci ślinka. Niestety… to również tłuszcze odpowiedzialne są za nasze problemy ze zdrowiem: miażdżyca, zbyt wysoki cholesterol, nadwaga.

Jak więc pogodzić miłość do smażonych potraw i tłuszczy ogółem z racjonalnym podejściem do żywienia? Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być świadomość na temat tego, co tak naprawdę dają nam tłuszcze i które z nich wybierać, żeby cieszyć się finezyjnie przygotowywaną kuchnią i dobrym zdrowiem!

Masełko, ach masełko!

Biała bułeczka, posmarowana grubo masłem z dodatkiem sera, szynki i pomidora to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie w Polsce. Rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, czy nie powinniśmy zamienić np. masła na olej roślinny. Jakie naprawdę zalety ma masło? Przede wszystkim nasz organizm zdecydowanie lepiej trawi go niż margarynę, dodatkowo nie dodaje się do niego konserwantów, a zawarte w nim izomery trans kwasu linolowego mogą działać zarówno przeciwnowotworowo. Z drugiej strony jednak nasycone kwasy tłuszczowe, które masło zawiera, są prostą drogą do nabawienia się miażdżycy. Mamy również tendencję do tego, aby nakładać go zbyt dużo, niż namawiają do tego dietetycy, przez co nasza waga zaczyna się zwiększać. Margaryna znów jest znacznie bardziej bezpieczna, jeżeli obawiam się miażdżycy, nie zawiera również cholesterolu. Jest też znacznie praktyczniej wygodniejsza w użyciu niż np. zimne, twarde masło. Mimo tego, dla ludzkiego organizmu bardziej lekkostrawne jest masło. Warto więc z umiarem korzystać zarówno z margaryny, jak i masła, nie rezygnując z nich jednak całkowicie, ponieważ tłuszcze, również są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Przede wszystkim tłuszcz daje nam energię do działania, jeżeli więc chcemy dobrze zacząć dzień warto uwzględnić go w śniadaniowym menu, uważając jednak, żeby nie przesadzać z jego ilością w ciągu całego dnia. Nadwyżka energetyczna będzie miała ujście w odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Dodajemy tłuszcze umiejętnie!

Jeżeli chcemy umiejętnie i przede wszystkim zdrowo korzystać z tłuszczy w kuchni warto wiedzieć to, który z nich najlepiej sprawdzi się w określonym działaniu. Jeżeli chcemy np. coś usmażyć spróbujmy oleju kokosowego, który nie jest tak podatny na zmiany, które dzieją się pod wpływem wysokiej temperatury. Podobnie dobrze sprawdzi się również olej rzepakowy, który jest znacznie rzadziej wybierany niż olej słonecznikowy, a ma bardzo podobne właściwości do oliwy. Co ciekawe, jego stosowanie, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych oraz niewielkiej ilości tłuszczów nasyconych, będzie zmniejszało ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Olej rzepakowy jest również zalecany przyszłym mamom oraz ich pociechom, właśnie przez swoje właściwości. Do sałatek wybierajmy np. oliwę z oliwek, której oferta współcześnie jest niezwykle bogata, zarówno pod względem zawartości substancji odżywczych, jak również walorów smakowych. Świetnym wyborem będzie również niezwykle zdrowy olej lniany. W przypadku olejów zawsze sprawdzajmy przed użyciem etykietę, będziemy wtedy wiedzieć jak go przechowywać, żeby optymalnie i jak najdłużej dobrze nam służył. Jeżeli chcemy np. zastąpić tłuszcz, którym smarujemy pieczywo wybierzmy np. nabiał lub pesto w różnych konfiguracjach. Wspomniany wcześniej olej lniany, wymieszany z twarogiem, z dodatkiem np. wybranych przez nas ziaren, kiełków lub warzyw będzie smakował świetnie. Co ciekawe, spożywanie tylko jednej łyżeczki wybranego oleju roślinnego dziennie będzie miało bardzo duży wpływ na jakość naszej skóry, stan włosów oraz paznokci. Warto tutaj poszerzyć swoją wiedzę przede wszystkim na temat oleju lnianego, którego właściwości znane są od dawna i z powodzeniem wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i pielęgnacji ciała.

Poprzedni Czas na pożegnanie słodyczy!
Następny Nowalijki! - nieoceniony prezent od wiosny

Może to Ci się spodoba

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Jak przygotować organizm do diety?

Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a

Dieta i Żywienie 14 komentarzy

Tofu – co to jest, jak zrobić i jakie ma właściwości?

Moda na zdrową żywność sprawia, że pojawiają się wciąż coraz bardziej wymyślne produkty, ale również są tworzone nowe diety. Nawet osoby, które do tej pory pochodziły z dystansem do nieznanych

Dieta i Żywienie 12 komentarzy

Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!

W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?

Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Dlaczego moja waga ciągle stoi w miejscu?

Początek diety to okrutność wyrzeczeń, melancholijne wyczekiwanie na pierwsze efekty i tęsknota za obfitym w pyszności życiem. Jednak zaparcie i myśl o coraz niższej wadze motywuje, nie pozwala spać, cieszy

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Źle wyglądasz? Sprawdź czy twoja dieta nie jest zbyt uboga!

Mimo regularnych wizyt na siłowni, dużej dawki odpoczynku i unikania stresu wciąż masz wrażenie, że wyglądasz na zmęczoną. Pojawiają się zmarszczki, cellulit mimo drogich preparatów nie odpuszcza, a paznokcie są

Dieta i Żywienie 5 komentarzy

Suplementacja w depresji

Depresja potrafi wkraść się do ludzkiego życia zupełnie niepostrzeżenie. Nagle i niespodziewanie nie mamy siły na nic, motywacji brakuje nam każdego poranka, a smutek przejmuje zupełną kontrolę nam naszym życiem.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

Ile witaminy C dla sportowców?

Witamina C jest kojarzona przede wszystkim z leczeniem przeziębień, choć założenie, że pokonuje ona wirusy, jest błędne. Powszechnym niedopowiedzeniem jest też to, że tylko chorzy powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy.

Dieta i Żywienie 0 Komentarz

U połowy ludzi nadmierne spożycie kawy może prowadzić do problemów z nerkami. Winny jest wariant genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny

Kawa od kilku lat jest w Polsce elementem oficjalnych zaleceń dietetycznych, a zdecydowana większość Polaków pije ją codziennie. Przypisuje się jej szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in. wspomaganie profilaktyki Alzheimera, chorób układu

Zdrowe Oleje 6 komentarzy

Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic

Dieta i Żywienie 4 komentarze

Zadbaj o swoją wątrobę odpowiednią dietą!

Nieprawidłowe traktowanie wątroby może mieć wielorakie, nawet bardzo złożone konsekwencje. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że akurat ten organ stoi na straży naszego organizmu, kiedy próbują dostać się do

Dieta i Żywienie 3 komentarze

Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu

Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie

Dieta i Żywienie 6 komentarzy

Czas na pożegnanie słodyczy!

Nie oszukujmy się, słodycze to jedna z przyjemniejszych rzeczy w życiu. Finezyjne babeczki, pączki pełnie zmysłowej konfitury i świąteczny sernik to rzeczy, którym naprawdę trudno się oprzeć. W drodze do

Dieta i Żywienie 2 komentarze

Dieta ketogeniczna – co to, jak zacząć, jadłospis i efekty diety

Bardzo często wykorzystywana jest u osób chorych na cukrzycę lub nadciśnienie. Bardzo dobre efekty przynosi u dzieci z padaczką, autyzmem. Natomiast w przypadku osób dorosłych w chorobach Parkinsona i Alzheimera.

5 komentarzy

  1. Justyna
    26 listopada, 10:42 Odpowiedz
    Masło ale tylko i wyłącznie 82% albo swojskie... nie jedzcie ludzie innego syfu. Zdrowie macie tylko jedno
  2. Olik
    19 grudnia, 15:49 Odpowiedz
    moj maz zawsze naklada tyle masla ze cala kosta idzie w dwa dni.. teraz wiem skad ta waga u niego :P
    • Weronika
      02 stycznia, 21:16 Odpowiedz
      skąd ja to znam, u mnie tak samo nawet jeżeli robi kanapke z pasztetem to pod spodem tonę masła nałoży :D
  3. Mira
    28 grudnia, 19:49 Odpowiedz
    uwielbiam masło ale moje ciało nie, strasznie przytyłam odkąd jem je do wszystkiego i codziennie
  4. Elwira
    01 stycznia, 21:53 Odpowiedz
    ja mam problem wlasnie z maslem bo je uwielbiam i jem je na potege :P a dupka rosnie :D

Zostaw odpowiedź