Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Witamina C liposomalna – Właściwości i dawkowanie

Rozległe korzyści zdrowotne witaminy C są oczywiste, ale większość ludzi po prostu nie dostaje wystarczająco dużo w diecie. Jest to dodatkowo utrudniane przez ograniczoną biodostępność witaminy C. Uzupełnienie witaminy C stanowi rozsądną alternatywę; niestety trudno jest organizmowi wchłonąć duże ilości standardowej witaminy C jednocześnie, ponieważ nie jest w stanie wytrzymać procesów trawiennych w organizmie.

W najlepszym przypadku organizm może wchłonąć tylko do 200 mg standardowej witaminy C w danym czasie, reszta jest szybko eliminowana z organizmu poprzez mocz. Znacznie wyższe dawki mogą powodować dolegliwości żołądkowe, takie jak gaz, skurcze i biegunka.

Do niedawna dożylne dostarczanie witaminy C okazało się najbardziej efektywną drogą wchłaniania, ale ta metoda dostarczania jest kosztowna i niepraktyczna. Jednak liposomalna witamina C pozwala na przyjmowanie witaminy C doustnie, dzięki czemu dociera ona do komórek, w których jest potrzebna.

Technologia liposomalna

Technologia liposomalna jest w stanie zwiększyć wchłanianie składników odżywczych poprzez wychwytywanie aktywnych składników wewnątrz błon ochronnych zwanych liposomami. Te malutkie bąbelki liposomalne składają się z dwuwarstwowych cząsteczek fosfolipidów (podobnych do błon komórkowych Twojego organizmu), które chronią zawartość i omijają soki trawienne, dostarczając witaminę C bezpośrednio do komórek. Ta unikalna metoda dostarczania chroni witaminę C przed utlenianiem i degradacją, zapobiegając dolegliwościom żołądkowo-jelitowym i zapewnia prawie 100% biodostępność.

Witamina C

Serce technologii enkapsulacji liposomalnej sprowadza się do liposomów. Technologia enkapsulacji liposomalnej składa się z mikroskopijnych, zdrowych cząstek tłuszczu, które składają się z fosfolipidów oraz rozpuszczalnych w wodzie witamin i minerałów. Skład i wielkość liposomów są ważne, aby umożliwić im dostarczanie niewielkich ilości składników odżywczych, witamin i związków bioaktywnych przez układ krwionośny aż do poziomu wewnątrzkomórkowego. Proces enkapsulacji liposomalnej pozwala witaminom i innym związkom przechodzić przez układ pokarmowy w stanie nienaruszonym bez wpływu soków trawiennych, przezwyciężać bariery wchłaniania komórek i skutecznie dostarczać składniki odżywcze przez układ krwionośny do komórek, w których są najbardziej potrzebne.

Witamina C liposomalna właściwości

Witamina C  dostarcza 1000 mg witaminy C (w postaci askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego) w doskonałej formie płynu liposomalnego. Witamina C jest potrzebna organizmowi do wspomagania układu odpornościowego, tkanki łącznej i skóry oraz do recyklingu glutationu. W organizmie, jako przeciwutleniacz, witamina C może pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Narażenie środowiska na działanie wolnych rodników występuje każdego dnia, od dymu papierosowego, zanieczyszczenia powietrza i ultrafioletowego światła słonecznego. Wolne rodniki są również produkowane jako produkty uboczne normalnych procesów metabolicznych. Organizm potrzebuje również witaminy C do produkcji kolagenu, białka niezbędnego dla zdrowej skóry i normalnych procesów gojenia ran.

Witamina C liposomalna dawkowanie

Przyjmowane dawki witaminy C liposomalnej należy zwiększać stopniowo. Dawka początkowa powinna wynosić ok. 100-200 mg na dobę. Po dłuższym dawkowaniu zwiększona dawka może mieć wagę nawet do 3 g na dobę.

Poprzedni Olej z nasion dzikiej marchwi - Właściwości i zastosowanie
Następny Witamina D - Występowanie, źródła i właściwości

Może to Ci się spodoba

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C lewoskrętna – Właściwości naturalnej witaminy C

Witamina C jest kwasem L-askorbinowym, należącym do lewoskrętnych związków organicznych i dlatego jest popularnie nazywany „lewoskrętny”. Kwas askorbinowy należy do związków o różnych postaciach ich cząsteczek – pozornie identycznych, ale

Witaminy 1 Komentarz

Witamina E – Źródła, właściwości i działanie

Naturalna witamina E w żywności jest często wymieniana na etykietach żywności jako d-alfa-tokoferol. Witamina E jest również produkowana syntetycznie. Syntetyczna forma witaminy E jest często określana jako dl-alfa-tokoferol. Naturalna witamina

Witaminy 1 Komentarz

Witamina K – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. W przeciwieństwie do wielu innych witamin, witamina K nie jest zazwyczaj stosowana jako suplement diety. Witamina K występowanie

Witaminy 1 Komentarz

Witamina A – Występowanie, działanie i właściwości

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych oczu, skóry, układu odpornościowego i wielu innych części naszego organizmu. Witamina A właściwości i występowanie Witamina A jest ważna dla

Witaminy 1 Komentarz

Witamina D – Występowanie, źródła i właściwości

Witamina D jest grupą sekosteroidów rozpuszczalnych w tłuszczach, odpowiedzialnych za zwiększenie wchłaniania wapnia, magnezu i fosforanu w jelitach oraz wielu innych efektów biologicznych. Witamina D występowanie Witamina D to rodzaj

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C prawoskrętna, czyli kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy jest związkiem organicznym o wzorze C, pierwotnie nazywany kwasem heksuronowym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dając łagodnie kwaśne roztwory. Jest to łagodny środek redukujący. Niedobór witaminy C powoduje

Witaminy 2 komentarze

Witamina D3 – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina D3, czasami znana jako „witamina słoneczna” jest produkowana naturalnie w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Można ją również uzyskać poprzez niektóre produkty spożywcze. Witamina D3 występowanie

Witaminy 1 Komentarz

Witamina B12 – Źródło, występowanie i właściwości

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest ważną witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ona istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina

Witaminy 1 Komentarz

Witamina C – Występowanie, dawkowanie i właściwości

Witamina C jest jednym z najbezpieczniejszych i najbardziej skutecznych składników odżywczych, mówią eksperci. Nie może to być lekarstwo na przeziębienie (choć uważa się, że pomoże to zapobiec poważniejszym powikłaniom). Ale

1 Komentarz

  1. Emilia
    Grudzień 03, 11:54 Odpowiedz
    witamina C to najlepszy lek na przeziębienie, a jeszcze lepszy jest w naturalnej postaci w owocach czy warzywach

Zostaw odpowiedź