Zdrowe odżywianie – cała prawda o tym, czy zdrowa żywność służy zdrowiu
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się produkty takie jak: otręby owsiane wysokobłonnikowe, masło orzechowe, pieczywo chrupkie czy naturalne substancje słodzące, które – jak twierdzą producenci – korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale także na kondycję organizmu. Czy składane przez nich obietnice są jedynie chwytem marketingowym, czy też rzeczywiście produkty te wykazują udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne? Przekonajmy się! Oto cała prawda o jedzeniu.
Jak powstaje zdrowa żywność?
Renomowani producenci zdrowej żywności tworzą swoje produkty w oparciu o składniki w 100% naturalne, które nie zawierają:
- substancji konserwujących,
- wzmacniaczy smaku (np. glutaminianów),
- sztucznych barwników i aromatów,
- emulgatorów,
- spulchniaczy i zagęstników.
Wyjątkowość zdrowych produktów spożywczych wynika m.in. z nowoczesnych technologii produkcji, które nie pozbawiają ich wspaniałego smaku oraz walorów odżywczych.
Sięgając po zdrową żywność od renomowanych producentów, konsumenci mogą cieszyć się bogatym smakiem owoców, warzyw i zbóż, mając jednocześnie pewność, że zyskują wartościowe źródło błonnika, witamin oraz minerałów w optymalnych dawkach.
Zdrowe odżywianie, czyli co warto jeść?
Zdrowe odżywianie polega m.in. na spożywaniu wysokiej jakości naturalnych produktów spożywczych.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć m.in. otrębów, masła orzechowego i pieczywa chrupkiego.
- Otręby oraz błonnik
Jak się okazuje, otręby i błonnik to produkty, które można jeść nie tylko na śniadanie, ale warto po nie sięgać, dodając je do innych posiłków. Dieta bogata w błonnik pokarmowy poprawia pracę układu trawiennego, umożliwia oczyszczanie organizmu oraz skutecznie wspomaga odchudzanie, zapewniając długotrwałe uczucie sytości.
Dowiedziono, że otręby owsiane skutecznie obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, regulują ciśnienie krwi, wspomagają usuwanie z organizmu kwasów żółciowych i toksyn, a także wykazują korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
- Masło orzechowe
Masło orzechowe, zawierające 100% orzechów arachidowych, bez dodatku oleju palmowego, cukru i soli to znakomity przysmak dla osób, które dbają o dietę oraz chcą ograniczyć spożywanie cukru. Stanowi cenne źródło białka, które pozytywnie wpływa na rozwój mięśni, omega 6-9 (obniżają cholesterol), a także błonnika pokarmowego. Masło orzechowe zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz redukuje uczucie głodu. Doskonale smakuje na waflach ryżowych, jako dodatek do owsianki lub owoców. Osoby uprawiające sport często dodają łyżkę masła do koktajli białkowych i czepią z nich moc do ćwiczeń fizycznych.
- Pieczywo chrupkie
Zdrowa żywność to także pieczywo chrupkie (np. razowe, naturalne lub oliwkowe) – niezwykle kruche i lekkie, wypiekane metodą tradycyjną w piecu płytowym. To bardzo zdrowa, smaczna i lekkostrawna alternatywa dla zwykłego pieczywa – jedna kromka to zaledwie 19 kcal, czyli aż 4 razy mniej niż w kromce zwykłego pieczywa pszennego. Polecane jest w szczególności dla osób, które dbają o linię oraz cenią sobie zdrową i lekką dietę.
- Ksylitol
Choć wygląda jak biały cukier, w rzeczywistości ma aż o 40% mniej kalorii. Znakomicie nadaje się do słodzenia ciast i deserów, zapobiega próchnicy, wykazuje właściwości antybakteryjne i ma aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Ksylitol to nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim naturalna substancja słodząca, wytwarzana z kory brzozy. Jest szczególnie wskazany przy nadkwasocie, ponieważ w przeciwieństwie do białego cukru, nie wywołuje fermentacji w przewodzie pokarmowym.
Może to Ci się spodoba
Post warzywno-owocowy jako ostateczny ratunek dla Twojego zdrowia?
Każdej wiosny następuje wysyp różnego rodzaju cudownych diet, które mają na celu utratę nagromadzonych w zimie kilogramów oraz umożliwienie praktykującym ją osobom rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu… Niestety, gdyby to
Jak przygotować organizm do diety?
Podjęcie decyzji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych i walki o szczupłe zdrowie ciało może mieć różne przyczyny. Czasem jest to kwestia pojawiających się powoli schorzeń, czasem psychiczna potrzeba zmiany swojego wyglądu, a
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Ziemia okrzemkowa – co to jest? Właściwości i zastosowanie
Ziemia okrzemkowa posiada szereg właściwości zdrowotnych, które znajdują wiele zastosowań. Bardzo często stosowana jest między innymi jako filtr, ponieważ nie tylko ma właściwości oczyszczające, ale również insektobójcze. Natomiast jeśli chodzi
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się
Rozszerzając dietę malucha nie popełniaj tych błędów!
W życiu każdego malucha przychodzi taki moment, kiedy pierś mamy lub butelka powoli będzie zamieniana na szereg różnorodnych pokarmów i smaków. Ta ważna chwila jest bardzo ważnym zadaniem dla rodziców
Siemię lniane – Właściwości, wartości odżywcze, jak przygotować i pić?
Malutkie nasionka lnu, które posiadają ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Z uwagi na bardzo wiele zastosowań, są przydatne, jeśli chodzi o domowe sposoby na przeróżnego rodzaju dolegliwości. Doceniane przez babcie, również
Mniej kilogramów, więcej zdrowia
Każdemu grubaskowi wygodnie jest powiedzieć, że przecież ładnie wygląda w ciuszkach typu oversize, a kochanego ciałka przecież nigdy za wiele. Warto mieć jednak świadomość, że to obfite ciałko może nie
Dieta w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna, która rozwija się podstępnie, gdyż przez wiele lat może nie dawać oczywistych objawów. Powszechnie utożsamia się ją z zanikiem pamięci, ale w rzeczywistości jest to
Cholesterol — co musisz o nim wiedzieć?
Wiele osób boryka się z podwyższonym cholesterolem. Problem ten coraz częściej dotyka również osoby w młodym wieku. Czym tak naprawdę jest podwyższony cholesterol i czy istnieją jakieś sposoby na jego
Jak Polska stała się mekką cateringów dietetycznych w Europie?
O fenomenie cateringów dietetycznych w Polsce mówi się coraz głośniej. Jak to możliwe, że trend, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, zyskał w kraju aż tak duże zainteresowanie? Dlaczego
Sok z pokrzywy – przepis, właściwości i przeciwwskazania
Pokrzywa, mimo że przez wielu uznawana za chwast posiada wiele właściwości odżywczych, które są wykorzystywane zarówno w kosmetyce, kuchni, jak i ogrodnictwie. Staje się coraz popularniejszym ziołem, które wchodzi w
Morwa biała – Co to, jakie ma właściwości i zastosowanie?
Od wielu lat doceniana przez osoby zajmujące się ziołolecznictwem, co więcej jest składnikiem wielu produktów, które stosujemy każdego dnia. Morwa biała pochodzi z Chin, jednak obecnie jest dostępna w sklepach
Od czego zaczyna się zdrowie?
Dbałość o zdrowie musi mieć właściwą podstawę. Wiadomo, że w Internecie można znaleźć wiele wskazówek mających na celu poprawę jakości życia. Często pojęcie zdrowia jest na tyle zróżnicowane, że trudno
Naturalne sposoby na przyspieszenie metabolizmu
Sprawnie działający metabolizm to dobre samopoczucie. Co więcej, osoby, które nie mają problemów z trawieniem częściej cieszą się idealną sylwetką, bez konieczności stosowania restrykcyjnych diet czy intensywnego uprawiania sportu. Nic
3 komentarze
Arleta
06 grudnia, 11:02Madzia
01 stycznia, 22:21Ala
02 stycznia, 21:36